Sunday, 19 June 2011

Tips Mengatasi Ketiak Basah

Tips Mengatasi Ketiak Basah
Gunakan deodorant anti-peluh

Tips Mengatasi Ketiak Basah | Isu ini sangat sensitif bagi seseorang apabila di tegur, "eh, ketiak ko basah" apatah lagi klu korang nih *retis kan..malu kot bila snap2 picca, skali tgk, ketiak basah..kantoi!
muka ase cam kena simbah ngan air jek kan.. 

Tips Mengatasi Ketiak Basah

Gunakan Deodoran (ubat ketiak klu bahasa kampungnya) .Pilih deodoran yg dikhaskan untuk anti-peluh macam Nivea tuh.. Tapi dah pake deodaran pon, still berpeluh gak kan.. huhu..sabor jek lah

Ikut Petua2 nih.. 
Bahan2 :
- Daun Peria Pantai (Pucuk)
- Sedikit Air 
1.Hancurkan daun peria pantai bersama sedikit air.
2.Kemudian, letak daun peria pantai yg telah dihancur tadi pada ketiak. 
3.Biarkan selama sejam sebelum mandi. 
4.Selepas sejam, bolehlah mandi dan bilas bersih.
(kat mana nak cari peria pantai tuh?? tak pernah tgk pon..kih3)

Hah, tak pon korang minum campuran telur, cuka dan madu.. Uihhh~ tak sanggup den nak minum,mau kuar balikkan~

Pakai Deodoran Spray!! Psssttt!! Psssttt!! Haacccummmm!! jangan sampai terbersin dah la kan..=P Okies, ada kajian yg menyatakan pake deodoran spray lebih bagus daripada pakai yg stick or roll-on. Tak tau la sejauh mane kebenarannya kan..huhu..

Biasanya klu kita pakai yg stick, pasti melekat2 kat ketiak kan, pastu leh jadi hitam lak ketiak tuh, klu yg roll-on plak, kena tunggu sampai kering dulu..kepak2 jek cam ayam, terus kering, kering ke? 
(tak leh nak bayangkan lah plak..chicken wingss~)

Last but not least, jangan pakai baju ketat2 di bahagian ketiak coz ia akan merangsang ketiak untuk lebih berpeluh lagi.. lagi pon tak selesa lah kan pake baju ketak2 nih kan..kate muslimah..so, jaga lah adab tuh..=)

Setakat itu jek lah tips2 yg dapat di kongsi.. klu sape ade nak tamabh2 jgn lupa komen okies.. kita share same2..Adios~

9 comments:

  1. daun peria pantai?xprnah dgr lak.

    ReplyDelete
  2. kih3.. yus pon tak pnh dgr gak..kih3..

    ReplyDelete
  3. klo bermaen kompem laa ketiak basah..klo biase tak..haha

    ReplyDelete
  4. saya cuma menggunakan deodoran spray - rexona.. heheheee.. kalau nak ikut cara yg saudari tulis tu.. xde masa.. huhuuuu

    ReplyDelete
  5. hoho..ye la kan.. tapi klu duk seharian berjalan, mesti basah gak kn..kih3

    ReplyDelete
  6. ahakssszzz..sabor jek la kan..kih3.. good tips dear..=)

    ReplyDelete
  7. tak terminum cekk. aduiii.hehe

    ReplyDelete
  8. haha..lahh baru buad entry pasal nih..haha :D

    ReplyDelete
  9. syrupmasin: ye ke?? kih3..takpe2.. leh kongsi2 tips~=)

    Fatiha: tau tak pe kan..yulllkkk~

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca blog Ain nih.. In Shaa Allah ain akan jejak balik nanti..

*P/S: Jangan guna ayat yang tak elok untuk komen, jangan mencarut atau mencabul.. Kerana anda mungkin akan di tangkap oleh pakcik polis.. haaha..